Overheid is echt niet het machtigste orgaan in het land

Gepubliceerd op 6 november 2022 om 14:12

“China lijkt zich van geen kwaad bewust over illegale politiebureaus: De brutaliteit verbaast me.” “China ontkent politiebureaus te hebben in Nederland.” Zulke krantenkoppen las ik dan in de afgelopen week. Ik dacht van: daar gaan ze weer.

Laten wij het nieuws even analyseren: Op basis waarvan concluderen wij dat wij met ‘politiebureaus’ te maken hebben? Hoe is de relatie gelegd door de mensen die denken dat ze in de gaten gehouden worden door dezelfde ‘politiebureaus’? En wie zegt dat alleen de Chinese overheid baat kan hebben bij zo’n bureau? En waarom zou de Chinese overheid daar mee te maken moeten hebben? Komen alle acties van Chinezen per definitie bij de Chinese overheid vandaan? Zo kunnen we ons nog meer vragen stellen. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vertelt dat die betreffende organisaties geen politiebureaus of politiediensten zijn. Wantrouwig als de meeste mensen zijn denken ze natuurlijk dat China liegt. Ik vind dat de minister van Buitenlandse Zaken deze zaak heel goed heeft aangepakt. Hij geeft de constatering weer: er zijn administratieve kantoren die zonder toestemming consulaire werkzaamheden verrichten. Daarom moeten ze dicht.

Over Tibetanen en Oeigoeren die hun verhalen doen nadat deze kwestie aan het licht is gekomen; Ik zeg niet dat China het perfect doet. In principe doet geen een land op de wereld perfect. In zogenaamde vrije landen zoals Nederland en Amerika doen zich genoeg situaties voor waar mensenrechten geschonden worden. Wij die ooit een bepaalde nare ervaring hebben gehad zonder psychisch volledig te genezen, zullen altijd de relatie leggen tussen de nieuwe gebeurtenissen en onze persoonlijke ervaring van vroeger. Ik zal een voorbeeld noemen. Tijdje geleden ben ik meerdere keren gebeld door onbekende nummers met een ingesproken bericht. Volgens dat bericht zou het telefoontje van Chinees consulaat vandaan komen. Ik vond het verdacht en vervelend. Ik ging al die verschillende inbelnummers blokkeren totdat ik niet meer gebeld werd. Gezien ik nooit iets met de Chinese overheid te maken heb gehad, zou ik die telefoontjes niet gauw daarmee in verband brengen. Ze werden enkel geassocieerd met een mogelijke oplichterij. In de Chinese gemeenschap is het namelijk bekend dat er af en toe bendes actief zijn die onwetende Chinezen proberen op te lichten, in allerlei vormen. Oeigoeren of andere groepen kunnen ook op hun beurt het nieuws over politiebureaus in verband brengen met de telefoontjes of andere verdachte gebeurtenissen die ze zelf gehad hebben in het dagelijkse leven. Ze zijn ervan overtuigd dat alles met de Chinese overheid te maken moet hebben. Anders zouden ze niet benaderd worden. Wat ze niet weten is: ik die totaal niets met China te maken heb gehad, werd ook benaderd. Toevallig kan ik Chinees verstaan daarom hoorde ik dat het van consulaat vandaan zou komen. Mijn vrienden die geen Chinees kunnen verstaan, hingen direct op. Nog voordat ze angst konden krijgen over de mogelijke achtervolging door China. Eerlijk gezegd: wie laat nou een ingesproken stem bellen? Als je een beetje logisch nadenkt dan moet je al weten dat iets niet helemaal klopt hier. Wie zegt dat een ingesproken Chinees stembandje van de Chinees overheid moet komen? Als je vervolgens je persoonlijke gegevens doorgeeft, dan vraag je zelf om problemen toch? Het werkt exact dezelfde als al die mail- en sms-fraude die namens de banken, het postkantoor of andere bedrijven verstuurd zijn hier in Nederland. Tegenwoordig zijn vele profielen op sociaal media vals. De foto’s zijn gestolen en de accounts zijn ingebroken en misbruikt. Door de technologische ontwikkeling kunnen wij de misdaden niet meer één op één identificeren, of op een rechtlijnige manier onderzoeken. Dus, we moeten erg oppassen met onze te snelle conclusie of beschuldiging richting de landen met overheid die een goede wil hebben.

Ik denk dat Nederland nog erg ‘groen’ is op het wereldtoneel. In veel landen werken het anders in de samenleving. Hier worden er openlijk gedebatteerd, bedreigd en aangevallen. Bijna alle betrokkene partijen zijn zichtbaar. In heel veel andere landen, en het beperkt zich zeker niet tot Rusland of China, zitten de samenleving en mensen anders in elkaar. Buiten de overheid om zijn er heel veel verschillende groeperingen actief die informele macht hebben in het land. Wij kunnen ze vergelijken met al die verschillende politieke partijen in Nederland. Sommigen staan voor een bepaalde politieke ideologie, Sommigen voor een extreem vrije markt en economie. Nog meer groepen staan voor iets wat zij zelf als kleine groep belangrijk vinden. De regering of overheid moet dan een balans vinden tussen het belang van al die groeperingen en wat zij zelf voor het land belangrijk vindt. Want het creëren van te veel onrust in de samenleving zou onverstandig zijn.

Behalve het westen hebben de meeste landen op de wereld een ‘wij’ cultuur. Hoe groter een land is, hoe meer groeperingen aanwezig zijn in de samenleving daar. Die groeperingen met bepaalde belangen gaan nooit frontaal de confrontatie aan met de regering, wat anders is dan hier in Nederland. Niet omdat ze dat niet mogen of bang zijn, zoals het ‘ik-gerichte’ westen dat graag suggereert.  Het is gewoon niet effectief. Je krijgt alleen maar een slechte reputatie van. Wie wil aanhanger of volger worden van een groep die bekend staat om vernieling, grof taalgebruik of geweld? Die groeperingen willen natuurlijk ook hun macht vergroten door veel ‘leden’ binnen te halen.

De onwetende migranten in het westen worden de favoriete doelgroep. Tot nu toe reikt de invloed van allerlei buitenlandse groeperingen vaak alleen tot de eerste generatie migranten. Echter, door de verdeeldheid in het land zelf kunnen die groeperingen langzamerhand ook een gaatje vinden bij de jongere generaties. Niets is makkelijker dan een land te infiltreren door de mensen daar langdurig te beïnvloeden. Ik weet zeker dat zulke initiatieven meestal niet bij de regering zelf vandaan komen. Maar door de groeperingen die vinden dat hun overheid onvoldoende haar best heeft gedaan. Het is te vergelijken met sommige groepen in Nederland, die anti-overheid zijn en acties op touw zetten. In het westen gaan die groeperingen het heft in eigen handen nemen omdat ze vinden dat het hun missie is om de wereld wakker te schudden of beter te maken. Anderen gaan juist achter de schermen ongevraagde het ‘ondersteunende’ werk doen om hun regering te helpen, vanuit 'goede bedoelingen'. Zo heb je moslimgroepen die hun religie wereldwijd willen laten gelden, op hun manier. De slappe overheden of leiders moeten van het toneel. En je hebt Russische maffia die vindt dat hun overheid onvoldoende doet om het land machtiger te maken. Daarom ondernemen ze actie om de boel te escaleren. De Chinezen zijn niet zo baldadig en agressief. De belangengroepen gaan dan op een rustige, onopgemerkte manier hun doel bereiken. De laatste tijd zien wij dezelfde soort groeperingen ook steeds meer opduiken in West-Europa zelf. Denk aan de boerenorganisaties en de stichting Viruswaanzin in Nederland. Internationaal heb je bijvoorbeeld Extinction Rebellion en de recentere David Icke. Het verschil tussen de groeperingen in het westen en de rest van de wereld is: in het westen doet men beroep op de negatieve emoties van mensen. Ze zetten hun eigen belang meer voorop in het bereiken van doelen. In andere landen doet men eerder beroep op de positieve emoties van mensen zonder de hele samenleving meteen ondersteboven te halen.

Bovenstaande is een van de redenen waarom ik denk dat Nederland moet stoppen met eindeloos toelaten en vestigen van immigranten of asielzoekers.  Mogelijke risico’s moeten zo veel mogelijk beperkt worden. De mens is een meest kwetsbare en onvoorspelbare factor in het land en in het besturen. Als Nederland zelf geen positieve invloed daarop wil of kan uitoefenen, terwijl de andere partijen zich te graag bezighouden met hun negatieve beïnvloeding, dan hebben wij geen glazen bol nodig om te weten hoe Nederland straks gaat worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.