Veel werk aan de winkel na corona pandemie

Gepubliceerd op 16 augustus 2021 om 16:17

Tijdens de laatste persconferentie hoorde ik dat best veel Nederlanders niet gevaccineerd zijn. Eigenlijk ben ik stiekem trots dat Nederland nog steeds geen vaccinatieplicht heeft ingevoerd. Later las ik dat Nederland helemaal geen traditie van verplichte vaccinatie kent, anders dan veel andere Europese landen. Volgens een nieuwsbericht van NOS d.d. 26 juli 2021 is toen in Nederland 59% van de bevolking gevaccineerd. De percentage was iets hoger dan andere West-Europese landen. Wel wordt er steeds gesproken over een hoge vaccinatiebereidheid in Nederland.

In mijn omgeving ken ik ook mensen die niet gevaccineerd zijn. Voor een paar is het een ‘no-go area’. Ze vinden dat het een overtrokken gedoe wat corona virus betreft. Een paar zijn sceptisch over de vaccinatie. Deze is ook een van de voornaamste redenen waardoor men twijfelt volgens het gedragswetenschappelijk onderzoek van RIVM; 72% van de deelnemers zijn bang voor mogelijke bijwerkingen en 87% zijn bang voor onbekende langetermijngevolgen. Hier praten wij over mensen die bewust zijn van hun eigen gevoel en motief. Er zijn vast ook genoeg mensen die in weerstand zitten of uit weerstand roepen door onderliggend angstgevoel. Mensen die nog met hun bewust of onbewust gevoel bezig zijn hebben de behoefte om de beslissing tot vaccinatie uit te stellen. Ik ken een paar die bij iedereen die gevaccineerd is navragen hoe ze zich voelen en wat de bijwerkingen zijn.

Als de vaccinatieplicht ingevoerd wordt, dan moeten mensen die bang zijn, ook tegen hun wil vaccineren. Ze mogen niet bang zijn, en moeten gewoon doen omdat de anderen het zo vinden. Wij gaan er van uit dat mensen niet aan de basisregels corona kunnen houden. We gaan er vanuit dat ze corona kunnen krijgen of het virus gaan verspreiden. Ze moeten en horen de oplossing, wat wij denken de enige werkende zou zijn, aannemen. Mijn gevoel zegt dat de vaccinatie juist niet gaat werken bij mensen die daartegen zijn, stel dat ze toch gedwongen gevaccineerd worden. Het menselijke lichaam zit toch nog best ingewikkeld in elkaar.

Zowel het uitvinden van vaccinatie als die te gebruiken ter bestrijding van corona virus, is een geheel op ratio gebaseerd gebeuren. Kennen de mensen die gevaccineerd zijn dan geen angst? Die mensen nemen misschien het risico met hun verstand: door van te voren goed te laten informeren; door vertrouwen te hebben in de betrouwbaarheid van vaccins. Vaak zijn de consequenties of voordelen die zich meebrengen na vaccinatie voor de persoon in kwestie zelf, doorslaggevend. Veel mensen willen namelijk vrij kunnen bewegen, gaan en staan waar ze willen. Ik doe bijvoorbeeld nooit aan griepprik, en wil zo min mogelijk chemicaliën in mijn lichaam hebben. Echter, ik heb alle vaccinaties gehad wat je maar kan bedenken, inclusief die van corona. Dit omdat ik veel reizen maak naar buitenland of exotische oorden. In Nederland hoef je niet altijd iets op te lopen als je voorzichtig bent. Maar een verblijf in het buitenland bevat veel onvoorspelbare elementen. Ik moet niet aandenken dat ik straks een virus of iets ga importeren. Ik hou me koest en blijf voorlopig braaf in Nederland ongeacht welke kleurcodes de landkaart weergeeft. Geduld is een schone zaak.

Sommigen die wel gevaccineerd zijn, vinden de andere groep asociaal, onverantwoordelijk etc. etc. Dus behalve het salaris en de politieke partij, hebben wij nu een extra onderwerp waar we beter geen vragen over gaan stellen. Paar dagen geleden heb ik toevallig nog een vriendin gesproken die ik lang niet gezien heb vanwege de corona. Wij zouden afspreken om naar een open lucht evenement te gaan maar uiteindelijk besluit zij om niet te gaan uit voorzorg. Ik vroeg aan haar: heb je de vaccins gehad? Zij ontweek mijn vraag door te zeggen dat zij gezond is. Zij maakt alleen zorgen dat ze de anderen kan besmetten met virus. Ja, ook al zijn wij gevaccineerd, kunnen wij nog steeds de drager zijn. Achteraf dacht ik: wat een stomme vraag heb ik toch gesteld. Ik heb die vraag gesteld zonder bijbedoelingen maar mensen die antwoord geven kunnen wel ongemakkelijk erbij voelen. Ik zou zelf ook voorzichtig zijn met het vertellen gezien al die negatieve opmerkingen op media.

Ieder land en ook haar bevolking kampen met eigen dilemma’s. Ik las dat de vaccinatiegraad in armere landen vaak lager is dan 1% omdat de overheid geen geld heeft om grote partij vaccins in te kopen. Vorige week sprak ik een in Thailand wonende vriendin vanwege de demonstraties daar. Volgens haar zou Thailand te weinig vaccins hebben. Ene land heeft te kort aan vaccins. In een ander land weigeren de mensen om gevaccineerd te worden. Al die dure vaccins worden uiteindelijk weggegooid vanwege verstreken houdbaarheidsdatum. Waarom was de vaccins voorraad niet fasegewijs ingekocht? Waren wij bang dat wij het aantal vaccins missen? Hadden wij de vaccinatiebereidheid van de Nederlanders overschat? Of hadden wij überhaupt nergens aan gedacht omdat wij in paniek modus zaten? Het kan natuurlijk ook zijn dat wij geld zat hebben en daarom niet erg is om met geld over de balk te smijten. Veel ‘rijkere’ landen hebben twee, drie, vier maal of meer dan het nodige aantal vaccins ingekocht. Met de lage vaccinatiegraad zouden heel veel vaccins weggegooid moeten worden. Terwijl veel ‘armere’ landen niet eens genoeg vaccins hebben. Juist in die landen kunnen ze moeilijk afstand houden in een ruimte omdat grote gezinnen bij elkaar wonen. De meesten van hen kunnen niet thuiswerken. Dan hebben wij er nog niet over hun zorgsysteem. Waarom kiezen wij of kiest het EU er niet voor om wat vaccins te doneren vóór het verstreken van houdbaarheidsdatum? Heeft Frankrijk de vaccinatieplicht ingevoerd om verspilling tegen te gaan?

Zonder wij zelf in de gaten te hebben, komt het thema verspilling weer om de hoek kijken. Dat doen wij met voedsel, met vaccins, met alles. Ik verspil zelf geen voedsel maar heb wel veel spullen in huis, meer dan wat ik nodig heb. Puur omdat ik het kan veroorloven. Het blijft moeilijk om weloverwogen met het geld om te gaan wanneer je er genoeg hebt. Nederland is een welvarend land. Daarom hoeven wij niet teveel op de centjes te letten. Alleen alvast de gewoonte aanleren om met de schaarste, beperkingen of onverwachte situatie om te gaan, kan nooit kwaad zijn.

Hier praat ik niet alleen over het geld. Geld kan altijd terugverdiend worden, zolang er mensen zijn. Het belangrijkste is: hoe zijn de mensen, en ook hoe er met (andermans) geld wordt omgegaan. Het vaccins en corona gebeuren legt veel bloot over de mensen: wel of niet willen vaccineren vormen twee kampen, de weggegooid vaccins of uitgaven die betaald zijn door de burgers maar onvoldoende is verantwoord, mensen die niet kunnen omgaan met corona regels en persoonlijke vrijheid voorop stellen, medewerkers die ad-hoc tot hun uiterste moeten gaan vanwege onvoorbereide ‘systemen’, etc. etc.  Tot nu toe hebben wij veel problemen geprobeerd op te lossen met geld omdat we ‘rijk’ zijn. Op korte termijn lijken problemen te verdwijnen. Er zijn eigenlijk veel meer gaande, die we later nog veelvuldig mee geconfronteerd worden als ze niet aangepakt worden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.