Wanneer we over de liefde praten, denkt men vaak gelijk aan de romantische liefde. Het lijkt alsof wij alleen de liefde kunnen ervaren als je in een romantische relatie zit. Er zijn meerdere soorten liefde die op verschillende manier tot uiting kunnen komen.
Volgens de oude Grieken heb je acht soorten liefde: Universele liefde, Vriendschappelijke liefde, Passionele liefde, Eigenliefde, Speelse liefde, Blijvende liefde, Vertrouwde liefde en Obsessieve liefde. In deze blog wil ik graag over de obsessieve liefde – mania hebben. Het woord obsessie heeft de betekenis van dwangmatig denken dat tot een bepaald gedrag kan leiden. Obsessieve liefde kan zich bijvoorbeeld uiten in het hebben van jaloers gevoel, het ‘stalken’ of controlerend gedrag.
Ik persoonlijk denk dat obsessieve liefde de uitkomst is van uit de hand lopende emoties. Het voelen van liefde in pure vorm is een staat van zijn. Het gevoel van verliefdheid komt dicht bij de vorm van obsessieve liefde. Veel mensen hunkeren naar dat gevoel en zien dat als het startsein voor een romantische liefdesrelatie. Het verliefde gevoel werkt verslavend waardoor sommige mensen steeds op zoek gaan naar een nieuwe partner wanneer de verliefdheid over is.
Een keer vertelde een persoon met het etiket ‘zwakbegaafd’ mij dat hij graag wilt trouwen met een vrouw. Hij houdt van haar. Ik vroeg aan hem: ‘Hoe weet je dat je van haar houdt?’ Hij antwoordde: ‘Als ik aan haar denk, dan krijg ik een warm gevoel van binnen.’ Een simpel antwoord, wat misschien onvoldoende is voor velen onder ons, om de liefdesgevoelens bevestigd te krijgen. Wij ontkennen vaak dat gevoel wanneer het onvoldoende sterk of heftig ervaren wordt. De pure vorm van liefde wordt niet meer gevoeld en ernaar gehandeld. Die wordt simpelweg niet meer serieus genomen.
Gezien wij vaak alleen maar nog reageren op onze heftige gevoelens namelijk de emoties, krijgen wij relaties die uit balans zijn. In een liefdesrelatie word je sterke liefde voor je partner, omgezet in de angst om hem of haar te verliezen. De jaloezie leidt tot bezitterig gedrag die de vrijheid van een andere beperkt. Jaloezie wordt zelfs als een teken gezien van dat je erg van iemand houdt. Met z’n allen hunkeren wij naar die obsessieve liefde. Ik heb inmiddels meer dan 100 afleveringen bekeken van het tv programma ‘Lang leve de liefde’. Daar zie ik het ook continu terug. Men wilt binnen één of twee dagen al de ‘klik’ of de ‘chemie’ voelen; als het even kan ‘liefde op het eerste gezicht’. Het is ook vaak de vrouw die de andere op deze grond afwijst. Soms krijgt de man een hele reeks kritiek over zich heen terwijl hij de vrouw gewoon in haar waarde laat. Volgens mij ziet de vrouw niet dat zij zelf de oorzaak is van dat er geen klik of chemie is. Als je geen liefhebbende hart hebt, hoe kun je de liefde voelen?
Bovenstaande geldt ook voor de liefde tussen ouders en kinderen. De ouders kunnen zo van hun kinderen houden dat het ondraaglijk voelt als hen iets overkomt. Dit zie je vooral terug wanneer de ouders veel hoop en verwachtingen hebben. De kinderen worden dan over-beschermd. Uit diepe angst kunnen de ouders autoritair gedrag vertonen of erg streng zijn in de opvoeding. Wat vervolgens weerstand oproept die gepaard kan gaan met rebels gedrag van de kinderen. De ouders kunnen ook teveel vrijheid geven in de opvoeding omdat ze hen alles gunnen. De kinderen hebben hun grenzen nooit leren kennen en moeten de nodige toch ervaren wanneer ze aan de maatschappij deelnemen. Thuis is alles mogelijk in de naam van liefde. Wanneer dat niet meer het geval is in de realiteit, dan kan dat gevoel of de interpretatie over liefde omslaan in iets negatiefs, wat vervolgens tot grenzeloze gedachte of gedraging kan leiden.
Op werk vertaalt de liefde zich in het gevoel van verantwoordelijkheid. Als je liefde hebt voor je werk of je bedrijf, zal je je beste beentje voor willen zetten. Vanzelf ga je extra verantwoordelijkheden op je nemen en denkt verder dan je neus lang is. Wanneer de liefde die je voelt te heftig en niet beantwoord wordt, dan kan dit leiden tot bijvoorbeeld burn-out klachten. Bij langdurig (emotionele) verwaarlozing manifesteert het zich zelfs in fysieke gezondheidsklachten. Er wordt namelijk constant beroep gedaan op je energie reserves, wat je graag geeft uit liefde, zonder iets daarvoor terug te krijgen. Wanneer is er sprake van onbeantwoorde liefde op werk? Het is bijvoorbeeld wanneer wat je doet in niets verdwijnt, of wanneer je inbreng niet serieus wordt genomen. Hoewel de obsessieve liefde voor je werk of bedrijf ongezond lijkt op het eerste gezicht, zie ik toch de positieve kant in als ik in de schoenen van de werkgever zou staan. Als werkgever wil je toch dat alle werknemers verslaafd raken aan hun werk en je bedrijf? Dat komt de prestatie van het bedrijf alleen maar ten goede. In die ‘verslaving’ zit al de nodige intrinsieke motivatie en betrokkenheid. Mensen zullen zelf ook van alles aan doen om de ‘verslaving’ in stand te houden en te ‘bekostigen’. De enige wat de werkgever hoeft te doen is af en toe de ‘verslaving’ reguleren bij de werknemers. Dat is vast makkelijker dan continu werken aan de intrinsieke motivatie van iedere individu.
Tot slot heb je ook nog de liefde voor het land. Patriotten houden van hun land. Als een patriot doorslaat in zijn liefde dan kunnen bevooroordeelde gedachten en gedragingen ontstaan. Je land of je ras staat namelijk verheven boven alle andere. Amerika laat met zijn slogan ‘America first’ al duidelijk zien hoe hij zichzelf ziet. Wanneer zijn positie bedreigd wordt, bijvoorbeeld door China, dan zit het land gelijk op macht en vertoont autoritair gedrag, en wel in de naam van democratie. Wat Hitler gedaan heeft in de geschiedenis schrijf ik ook toe aan zijn geobsedeerde liefde voor de politiek, de macht of misschien wel voor zichzelf.
De pure vorm van liefde voedt en verbindt. We kunnen dat gevoel alleen herkennen als we niet meer verlangen naar de emoties. Emotie en gevoel zijn namelijk niet hetzelfde. Dat zijn juist de emoties die ons op een dwaalspoor brengen waardoor we verder staan van alles wat het diepste van ons hart begeert.
Reactie plaatsen
Reacties