VS wil graag dat Nederland een exportstop chipmachines van ASML initieert naar China toe. Om ons te overtuigen voert hij de veiligheidsredenen aan. Hij doet alsof het exporteren naar VS een veiligere optie is. Een land is een goede vriend totdat hij niet meer gebruikt kan worden, of totdat hij niet de regels van hem opvolgt. De ware aard van VS wordt langzamerhand zichtbaar voor ons.
Ik ben zeker niet een naïeve persoon. Echter, ik ben ook niet voor een oplossing die destructief werkt voor alle partijen, die alleen ten goede komt voor diegene die vanuit zijn eigen belang beredeneert. Als China slechte bedoeling heeft op veiligheidsgebied, heeft hij niet eens die chipmachines voor nodig. VS wil slechts voorkomen dat China zijn economische positie inhaalt. En hij weet dat Nederland erg gevoelig is voor de kwesties zoals privacy en informatieveiligheid. Daarom gebruikt hij die gronden om Nederland te overtuigen. Het uitgangspunt van VS is helaas opnieuw: eigen belang. Deze gevoerde tactiek heeft natuurlijk het effect van ‘twee vliegen in één klap’. De afzet van innovatieproducten is belangrijk voor de Nederlandse economie. Wat is mooier dan de economie van China, Nederland en daarmee Europa tegelijk te raken? Euromunten mogen uiteraard niet sterker zijn dan Amerikaanse dollars. Zou VS zulk verzoek durven neer te leggen bij Duitsland of Frankrijk?
Op innovatie gebied loopt VS sowieso achter. Zij hebben alleen geavanceerde technologie voor militaire doeleinden. Of technologieën die hen een mooiere buitenkant of prestige kunnen geven. Voor de werkelijkheid moeten wij kijken naar het dagelijkse leven van Amerikanen. Ze hebben geen chipcard voor openbaar vervoer. Tot aantal jaren geleden schreven ze nog (betaal)cheques uit. Online bankieren hebben ze veel later geïntroduceerd dan bij ons. De internetsnelheid of kwaliteit wifi is niet overal even goed. Zo kan ik nog meer voorbeelden opnoemen. Op het gebied van digitalisering is daar nog dramatischer dan hier in Nederland. Kwaliteit is een woord dat veel doorsnee-Amerikanen niet kennen. De meeste mensen daar hebben geen eigen normen en waarden. Zij meten zich aan het beeld, wat ze denken dat de buitenwereld van hen wil zien.
Het leiderschapsgedrag van VS is primitief te noemen: wanneer er ‘concurrenten’ zijn, gaat VS niet harder aan zichzelf werken of zich verbeteren. In plaats daarvan gaat hij macht en invloed uitoefenen, om zijn ‘concurrenten’ te onderdrukken. Hij denkt heel simpel: als de anderen het slechter hebben, dan kan hij zijn leiderspositie behouden. Niet voor niets is VS zoveel achteruitgegaan vergeleken met vroeger. Als je gewend bent aan de top te zitten, dan waan je op een gegeven moment dat je onverslaanbaar bent. De economische groei van China is ongeveer veertig jaar geleden begonnen. Wat heeft VS gedaan de laatste veertig jaar? Slechts militaire interventie doen hier en daar: spierballen laten zien en ellende veroorzaken voor andere landen. Een spreekwoord geldt altijd, namelijk: stilstaan is achteruitgaan. Dat hij zijn nummer 1 wereldpositie zowat kwijtraakt, heeft VS uitsluitend aan zichzelf te danken.
Eerlijk gezegd moet VS zijn machogedrag blijven vertonen gezien hij verder weinig achter de hand heeft. Dit heeft hij zelf zo ver laten komen. Er zitten te veel ‘vijanden’ op zijn val te wachten. Echte vrienden heeft hij niet. De achterstand die hij opgebouwd heeft op allerlei gebieden in zijn land is niet meer snel te herstellen. VS heeft Europa daarom hard nodig om daarachter te schuilen. Het is niet de schuld van Biden. Hij heeft de hele situatie al doorzien. Daarom gaat hij voor de positie president om de valtijd van VS te rekken. Biden is niet een persoon die roem of macht najaagt. We kunnen zijn inzet als opoffering zien vanwege zijn hoge leeftijd. Als VS nog een keer zo’n president als Trump krijgt, dan is het lot van dat land onheilspellend; ook dat van de wereld. Door de zwakke samenleving moet VS al functioneren op een wankelende basis. (West)-Europa heeft tot voor kort nog goede reputatie wereldwijd. We zijn welvarend zonder de intentie om van andere landen te profiteren. We kunnen soms naïef doen. Maar die naïviteit maakt ook dat de anderen ons kunnen vertrouwen. Wie zou zelf ervoor kiezen om met een egocentrische of uitgekookte persoon om te gaan? Een verbindende rol om alle landen op de wereld te verenigen voor een hoger doel, is Europa daarom op het lijf geschreven. Alleen is er nog erg veel werk aan de winkel binnen Europa zelf. Het is essentieel van belang dat de wat verder ontwikkelde Europese landen een voorbeeld neerzetten en de andere helpen op niveau te functioneren. Relatie onderhouden binnen EU in opbouwende fase is anders dan relatie onderhouden in internationale context. Het leggen van een solide fundament voor Europa is noodzakelijk. Daarbij zijn zowel harde als zachte maatregelen nodig. Veel landen in Europa zijn potentieel in staat de EU ten val te brengen op termijn. De vluchtelingenstroom ook. Deze verzwakt Nederland grondig van binnen en holt het continent Europa uit. Daar komt bij, als Europa VS blijft imiteren, dan vormt het Westen gezamenlijk een voedingsbodem voor verval.
China is ooit als lagelonenland uitgebuit door het leidende en machtige Westen. In die periode moest China daaraan meewerken. Alle lagen van de bevolking hadden zich opgeofferd, zoals door te verhuizen naar een onbekende stad. Ze woonden ver van hun eigen gezin en familie. De kinderen werden apart van hun ouders grootgebracht. Mensen werkten en woonden onder onmenselijke omstandigheden mede doordat het Westen weinig betaalde voor het produceren van consumptiegoederen. Het Westen wilde een maximale winst uithalen door de kosten te drukken, en buitten daarmee de Chinezen uit die in armoede leefden. Natuurlijk moesten de Chinezen daarmee leren leven: beter onmenselijk behandeld worden dan hongerlijden toch?
Bovengenoemde leiderschapsstijl herken ik ook op het werk hier. Het kan zijn dat Nederland de geschiedenis wil laten herhalen. Ik durf te zeggen dat de door mij geschetste situaties gedeeld worden door minimaal 60% van de collega’s. Vanaf het arbeidsvoorwaardengesprek werd ik al benadeeld. Misschien komen de Aziaten te aardig over daarom zijn we een makkelijke prooi voor uitbuiting. In mijn geval ben ik voornamelijk uitgebuit door vrouwen. Op werk mogen de medewerkers ‘uitsloven’. Zelfs voor onderdelen waar de leidinggevenden zelf verantwoordelijk horen te zijn. Sommige van die leidinggevenden vinden zichzelf te goed en zijn blind voor hun eigen onkunde. Dan heb ik er niet over het gebrek aan kennis en ontwikkeling waardoor ze steeds verkeerde beslissingen nemen. Ze veroorzaken puinzooi en ellende voor mensen die er werken. Je wordt slecht beoordeeld als je geen taken uitvoert buiten de functiebeschrijving. Als je meer doet dan wordt het als vanzelfsprekendheid gezien. Wanneer je te goed doet word je onderdrukt of verder uitgebuit. Een presterende medewerker is te min voor daarbij horend(e) salaris en positie. Waardering is een woord dat nog uitgevonden moet worden. De leidinggevenden verwachten onvoorwaardelijke liefde van hun medewerkers. Die horen eenzijdig te geven zonder iets terug te ontvangen. Ook zouden ze de leidinggevenden moeten leren accepteren en vergeven ondanks al hun decennia durende misstappen zonder enig zicht op verbetering.
>>> Verder lezen 'Fatsoenlijke leider haalt geen vuile streken uit (deel 2)'
Reactie plaatsen
Reacties